Categories
Serpihan Catatan

Selamat Datang Disember 2020

Suatu keanehan, kita sering mencipta segala cita-cita pada hujung tahun, mulai mahu menanamnya pada awal tahun. Dah berharap tumbuh subur dari bulan ke bulan pada tahun itu.

Disember sering hadir dengan kejutan. Sama ada kita mulai melihat dan menilai tumbuh subur cita-cita. Atau terkedu kerana datang tanpa diduga? Aha apakah yang kita tanamkan pada awal tahun?

Dan saya sendiri sering mencipta beberapa kebetulan pada Disember. Dan lebih 10 tahun lalu. Saya mula mendaftar dan menulis secara tekun di birungu.wordpress.com

Saya sering melakukan ritual berterima kasih setiap tahun kerana Disember sering menghadirkan salji di blog lama dan entah mengapa saya kerap dan sering menulis pada Disember. Rasa terima kasih seringnya kepada beberapa hal.

1. Menulis di sana menemukan ramai rakan baharu, yang terus bersahabat di luar alam maya sehingga kini

2. Blog itu menjadi latihan saya menulis dari hal-hal yang entah apa apa kepada hal yang serius.

3. Menulis di sana sering menjadi percakapan kepada diri sendiri tanpa perlu menilik berapa suka atau kongsi

4. Penulisan di blog sering menjadi peribadi yang senang dikongsi baca.

5. Dari latihan, diskusi di blog telah lahir 2 buku saya: Sepetang Di Kafe Biblioholic, Perempuan Bulan Perempuan Hujan

Lalu, untuk tahun 2020 yang Disember datang lebih awal dari sangkaan kita, saya membuka lembaran baru. Sebuah buku terbuka di sini, ainunlmuaiyanah.com.

Saya merancangnya sudah terlalu lama, tetapi banyak hal yang menyekat. Tetapi musim wabak mengajar saya satu hal, usah menunggu untuk kesempurnaan. Tempuh sahaja masa depan yang kekaburan ini.

Di rumah kecil ini, saya ingin kembali muda. Kembali menjadi anak-anak. Kembali kepada hal yang saya cintai : menulis dengan hati terbuka dan sepenuh rasa kasih, dengan sederhana.

Sudikah saudara menemani perjalanan yang sunya sunyi ini?

Selamat datang Disember 2020.

2 replies on “Selamat Datang Disember 2020”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *